Treceți la conținutul principal

7 mituri despre psihologi pe care până acum le-ai crezut!

 7 mituri despre psihologi pe care până acum le-ai crezut!

 Circulă multe  mituri despre psihologi. Rolul acestei profesii este uneori interpretat în mod eronat şi de către oamenii care se cred a fi raţionali! Fapt care nu-i împiedică să deformezemai mult sau mai puţin, realitatea obiectivă! Am selectat şi demontat cele mai răspândite mituri despre psihologi.
1. Psihologul vindecă boli mentale
Pacienţii cu boli mentale merg la medicul psihiatru, care le dă tratament medicamentos. Psihologul nu vindecă bolile, ci ghidează clientul (nu pacientul!) în direcţia optimizării stării sale. Odată reuşit acest demers, se deschide calea spre un adevărat proces de autovindecare. De exemplu, prin gestionarea corespunzătoare a stresului, sistemul imunitar al clientului se poate reechilibra, întări, şi procesul natural de autovindecarepoate reîncepe. În mod similar se reglează dezechilibrele cognitive, comportamentale şi relaţionale.
2. Psihologul lucrează cu oamenii care au probleme psihice
Problemele existenţiale sunt ceva complet diferit de bolile mentale. Însă puţini oameni sănătoşi doresc să aloce timp şi efort ca să observe diferenţa. Iar diferenţa e atât de mare între cele două, încât merită un articol separat! Bolile mentale afectează câteva procente din populaţie, în timp ce problemele existenţiale ne afectează, mai devreme sau mai târziu, pe noi toţi, fără excepţie! Pierderea unui job, a unui partener, îmbolnăvirile rudelor sau a unor persoane dragi apropiate, decesele, şi multe alte schimbări care produc disconfortvor apare, mai devreme sau mai târziu, inevitabil, în viaţa fiecărui individ! Inclusiv a celor care se cred clinic sănătoşi şi perfect raţionali.
3. Psihologul a făcut doar o facultate, singura care l-a pregătit pentru această profesie
Acest gen de mituri despre psihologi sunt valabile şi la multe alte profesii. Într-adevăr, o facultate este necesară pentru a avea la bază o pregătire generală. Însă pregătirea din facultate reprezintă probabil mai puţin de un sfert din necesar. După terminarea facultăţii, sau chiar în timpul ei, psihologul parcurge formări complementare, cursuri de formare continuă, şi studiază autodidact! Diferenţa dintre psihologul mediocru şi cel foarte bun nu e dată doar de notele din facultate, cât mai ales de pregătirea continuă la care acesta alege să participe (sau nu). Aceasta se întinde pe toată durata vieţii profesionale! Azi, a practica o profesie fără să fii la curent cu noile descoperiri, fără să te documentezi continuu, înseamnă a te plafona şi a fi repede depăşit. În fiecare an apar studii noi, rezultate ale unor cercetări noi. Şi doar cei care se pregătesc să fie la curent cu ele, vor fi mereu la alt nivel profesional.
4. Psihologul e un om perfect echilibrat, fără probleme personale
Psihologul este exact ca şi tine, un om. Pe care problemele existenţiale şi greutăţile vieţii nu l-au ocolit. Dimpotrivă, a trecut, la fel ca tine, prin mari provocări! Le-a depăşit cu mari eforturi! Iar acum pune la dispoziţia ta şi experienţa lui personală de viaţă! Studiile teoretice au fost importante, însă experienţa de viaţă a psihologului este la fel de relevantă. Faptul că a reuşit să treacă peste momentele grele e un lucru bun, deoarece acum e capabil să simtă mai intens disconfortul tău, şi să empatizeze cu tine, amintindu-şi suferinţele proprii! Rareori cineva te poate ajuta doar din ce a citit în cărţi, fără să treacă măcar parţial, tangenţial, prin ce treci tu acum! E ca şi cum ţi-ai lua un instructor auto care nu a condus niciodată, dar ştie bine legislaţia rutieră.
5. Psihologul îţi va da ţie cele mai bune sfaturi
Este unul din cele mai răspândite mituri despre psihologi ! Dar e unul eronat. Expertul în propria ta viaţă eşti chiar tu. Şi orice sfat venit din exterior poate fi nepotrivit situaţiei tale. Psihologul te va ghida, încuraja şi determina să începi să gândeşti singur. Astfel încât sfatul cel mai bun să ţi-l poţi da chiar tu, dar în cunoştinţă de cauză. Folosind resursele tale reale de raţiune care au stat până acum nefolosite, blocate, temporar adormite. Cărora nu le-ai alocat suficient timp, energie sau starea potrivită! Odată rezolvată starea ta de moment, vei fi capabil să vezi lucrurile altfel, mult mai clar! Fără să le mai deformezi perspectivele prin prisma prejudecăţilor tale sau a credinţelor tale învechite sau limitative.
6. Psihologul ştie totul despre tine
Dimpotrivă, psihologul nu ştie nimic la început! De aceea are nevoie de timp, ca să descopere segmentele din viaţa ta în care eşti depăşit de situaţie. Sau în care ai ales, din grabă, inerţie sau respectând unele prejudecăţi, să funcţionezi necorespunzător. O adevărată investigaţie, un demers tipic detectivilor! Cu menţiunea că detectivii găsesc uneori probe fizice, fire de păr, obiecte sau martori din exterior care le pot da indicii. Psihologul te are doar pe tine ca sursă, şi capacitatea ta de a fi deschis şi sincer îl ajută să observe mai multe lucruri importante. Odată descoperite, acestea pot fi folosite în beneficiul tău! Iar arta descoperirii lor aparţine echipei psiholog-client, în egală măsură! Pasarea responsabilităţii descoperirii şi rezolvării problemelor tale numai în sarcina psihologului este unul din acele mituri despre psihologi care poate fi uşor de demontat.
7. Psihologul poate ajuta absolut toţi oamenii care au probleme
Din diversele mituri despre psihologi, şi acesta este foarte răspândit. Din nefericire, un psiholog poate ajuta eficient prin consiliere şi psihoterapie doar persoanele integre, inteligente, lucide, ancorate în realitate, cu o bună capacitate de introspecţie. Acestea sunt dispuse să aloce timp şi efort în direcţia autodescoperirii lor. Oamenii grăbiţi, agitaţi, superficiali, nesinceri, cu convingeri rigide despre viaţă şi cu prejudecăţi adânc înrădăcinate pot fi rareori şi cu mare dificultate ajutaţi! Aceştia vor apela mai devreme sau mai târziu, în disperare de cauză, la medicul psihiatru. Dar numai atunci când se vor simţi complet depăşiţi de situaţie, iar psihologul nu le mai poate fi de folos. Caz în care vor primi tratament medicamentos, adesea de lungă durată!. Menit să rezolve măcar partea de simptomatologie. Fără efect asupra cauzelor interioare sau mai ales exterioare care provoacă suferinţa! Un fel de algocalmin care atenuează durerea de măsele atâta vreme cât este luat cu regularitate. Fără să rezolve însă şi caria! Capacitatea de a prelua controlul propriei tale vieţi e doar la îndemâna celor hotărâţi, curajoşi, care fac un efort, în comun cu psihologul.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

CELE 6 FORME DE FOAME

CELE 6 FORME DE FOAME Așa cum corpul uman simte foamea de mâncare și de vitamine și fără ele se deteriorează, așa și sistemul nervos simte foamea de senzații și se va degrada dacă acestea îi sunt luate. Cele 6 forme de foame ale sistemului nervos sunt următoarele: 1. foamea de stimuli ( stimulare senzorială vizuală, tactilă, auditivă, olfactivă și gustativă ) 2. foamea de contact 3. foamea de recunoaştere 4. foamea sexuală 5. foamea de structură 6. foamea de incidente Foamea de stimuli Extrem de cunoscute și sugestive sunt experimentele de izolare și privare senzorială efectuate de Hebb, Heron și Scott în 1954. Subiecților li s-a cerut să nu facă nimic, ci să stea culcați confortabil pe un divan, într-o cameră în care se întrerupsese orice contact senzorial cu realitatea înconjurătoare (nu vedeau, nu auzeau, nu se mișcau, nu puteau să pipăie etc.). După 20 de ore de absență a contactului cu lumea exterioară a obiectelor, psihicul funcționa prost, iar subiecții erau tulburați, nefiin...

Ce am vrut sa obțin în 2017 ?

Un alt an se apropie de sfârșit, ne putem gândi și reflecta la anul care a trecut ... Este util să fii sincer cu tine însuți: Ce am vrut să obțin în 2017? Ce am realizat? Ce a funcționat, ce nu? Ce m-a ajutat pe mine să îmi ating obiectivele? Ce m-a împiedicat să îmi ating obiectivele? Am fost prea dur sau prea slab în anumite situații? Prea încăpățânat sau prea indulgent? Prea zgârcit sau prea generos? Prea mândru sau prea subordonat? Îți vei da răspunsuri, le vei păstra și vei învăța din ele. A pune o întrebare reală, este singura modalitate de a obține răspunsul potrivit. Este important ca fiecare persoană să aibă sprijin extern în anumite situații. În astfel de circumstanțe, suntem aici pentru dvs. Vă doresc pace și liniște în compania tuturor celor care sunt importanți pentru dvs. Psihoterapeut Carmen Bontas